Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2012 09:49 - Как ел.енергията на Канада се изнася с плащане в САЩ. Каква е разликата със ситуацията у нас?
Автор: kentof Категория: Политика   
Прочетен: 1116 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 07.11.2012 09:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Този материал може да подскаже нещо за нашите ядрени адепти и техните комисионерски фенове от руската пета колона.


Статия от Jack Gibbons, Why are we paying N.Y. to take our electricity? Toronto Star August 6, 2012

Ако сте електрическа компания, действаща в щата Ню Йорк, през последната година сте получили десетки парични преводи от провинция Онтарио за това, че взимате ток от нея.
От друга страна, ако сте жител на Онтарио, прогнозата е, че сметката ви за ток ще расте и расте. Какво се случва тук?
Просто казано, оказва се, че Онтарио разполага с огромен и неповратлив излишък от произведена енергия по две противоположни причини: добра – повишена ефективност в потреблението и лоша – прекомерни инвестиции в ядрени мощности.

Всъщност по-евтино е да се плати на съседите да вземат нашия ток отколкото да се намали производственото темпо на бавно реагиращите ядрени реактори. Според проучване на Независимия електро-системен оператор IESO (Independent Electricity System Operator, б. пр.) свръхпроизведената енергия за следващата 2013 година ще нарастне до степен че цялостният капацитет за производство ще надвиши потреблението с цели 56%.

Като следствие реалната пазарна цена на електроенергията е вече паднала до малко над 2 канадски цента за киловатчас. Но жителите на провинцията се охлаждат денонощно, борейки се с особено горещото тазгодишно лято или отопляват домовете си през студовете, така че в крайна сметка плащат много над 2 цента (от 6.5 до 11.7 цента в зависимост от часа, б. пр.). Причината е, че правителството въведе т.н. „глобално регулиране на цената” за изравняване на разликата между пазарната цена на ел. енергията и реалната стойност на производството и. Скритият „злосторник” тук е ядрената индустрия, която изяжда около 45% от платеното от потребителите „глобално” допълнение към цената.

Може би да имаме голям излишък на енергия звучи добре, но от голямо значение е какъв е неговият произход и вид. Тъй като почти цялото свръхпроизводство идва от ядрените централи и ще продължи да се увеличава след оптимизацията и скъпоструващите ремонти в АЕЦ „Брюс” (Bruce Nuclear Plant, б. пр.) държавата е задръстена с количества енергия от извънредно негъвкав тип. Според IESO всеки реактор след спиране трябва да остане изключен от мрежата между 48 и 96 часа (в зависимост от вида му). Така че за всеки ядрен оператор самото посягане към спирачния бутон „off” е невъзможен и абсурден сценарий, който трябва да се избягва на всяка цена. Еднакво трудно е и да се намали силата на реактора. За сравнение една вятърна турбина може да бъде изключена за секунди, еднакво лесно е и за газова централа да реагира на сигнали от потреблението или пазара.

Радостно е, че свръхпроизводството предлага и няколко възможности за сваляне на цената на енергията. Първата е да приключим със започналото затваряне на нечистото производство от въглищните централи на провинцията. След като със сигурност токът от тях не ни е нужен, за какво да плащаме $367 милиона годишно на Ontario Power Generation (енергийният регулатор, б. пр.) само за лукса да ги държим в резерв за случай че изведнаж нуждата от енергия ни се удвои (равносилно на дългоочакваното откриване на живот на Марс). Ето спестяване от 2 процента в сметката ни за ток.

АЕЦ Пикеринг (the Pickering “A” Nuclear Station) междувременно стана носител на съмнителната „слава” на рекордно по себестойност ядрено производство в цяла Северна Америка. Тази остаряваща, уязвима за аварии централа е двойна заплаха – за финансите и за сигурността на населението. Извеждането и от нейната мъчителна борба с работата би било най-благородният жест към онтарийския потребител и данъкоплатец. Затварянето на АЕЦ Пикеринг ще свали цената на електричеството с още 5 процента.

Но, ще запитате, какво ще стане ако икономиката ненадейно „превключи” на висока скорост? Няма ли да ни трябват тези мощности? Всички експерти отговарят с „не”. От 2005 г. насам потреблението на ел. енергия в Онтарио е спаднало с 10%. Причините са в широк диапазон – от текущите подобрения в ефикасното потребление (оборудване, уреди, осветление) до намаляване на дела на тежката индустрия в Онтарио (по всичко изглежда необратима тенденция).

Като се започне с North American Electric Reliability Corporation (Корпорация за Североамериканска електрическа надеждност, б. пр), отговорна за континенталната мрежа и се завърши с Association of Мajor Power Consumers in Ontario (Асоциацията на главните потребители на енегия в Онтарио, б. пр.) всички са единодушни, че потреблението ще се задържи на сегашните нива или ще спада за следващите най-малко 8 години.

Това ни насочва към най-важната измежду всички възможност за намаляване на цената на електроенергията: Понастоящем правителството на Онтарио все още има намерение да вложи десетки милиарди в нови ядрени мощности. Замразяването на този план с фокус в миналото би произвел драматичен ефект за намаляване на цените в бъдещето, замествайки го с опции с повече сигурност и взаимозаменяемост като например увеличен дял на високоефективните централи, съчетаващи топлоелектрически и енергопроизводителни функции, като пренос на по-евтина енергия от ВЕЦ-овете на Квебек, както и повишаване на ефективността и разумното използване. В това последното нашето общество има да извърви дълъг път, за да стигне конкурентите си.

Да си припомним, че всеки ядрен проект на Онтарио в миналото е завършвал със солидно завишаване на първоначалния му бюджет и ще се уверим, че двойното залагане на ядрената карта ще доведе нашите сметки за електричество да ударят в тавана.
---------------------------------


Авторът Джак Гибонс е председател на Ontario Clean Air Association ( Сдружение за чист въздух на Онтарио, б. пр.).



Тагове:   канада,   АЕЦ Белене,   САЩ,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. socialismus - САЩ и Русия са основните заинтересовани страни и четенето на коментарите е добре да е внимателно
07.11.2012 10:18
Много пари падат от ядрената енергетика. Толкова много, че изкривяват погледа.
А иначе моят извод е, че от АЕЦ има и екологична полза- като затворим ТЕЦ ще икономисаме от емисии. Пък и цената зависи от законодателството. За сега енергията от АЕЦ е по- евтина.
цитирай
2. starotomagare - Лошото е ,че техническата и икономическата целесъобразност остават назад пред политическите (често мафиотски)интереси
07.11.2012 13:47
Дали ни е нужна ядрена централа(Белене или още реактори в Козлодуй)не може да се решава с референдум-това е пълен абсурд..По принцип е много по-добре да развиваме ядрена енергетика отколкото пушилките на Марица -изток макар че боклука наричан с доста голямо преувеличение въглища си е наш вместо вносното ядрено гориво.Да се тровим обаче за да изнасят някои ток а за нас да са само мръсния въздух,разровените полета и асмата като крайна печалба и да плащаме в добавка за въглеродни емисии изобщо не си струва.Фотоволтриците ако са построени с мисъл за опазване на плодородните земи са нещо добро от всякъде но пък там дебнат нечисти икономически интереси които загробват всички дребни консуматори на ток а и повишават цената на промишлената продукция.Ако се целеше интереса на страната и народа тези дългосрочни машинки за пари щяха да се изграждат и използват само от пенсионния фонд и допълнителни акции закупувани от българските граждани за добавка към пенсиите.Вятърни паркове пък край морето за жалост изобщо не бива да се изграждат за да не пречат на мигриращите птици.Тези въртележки също са оправдани само на определени места без да се прекалява с броя им а и печалбите да си остават задължително у нас и за социални дейности.Вместо това ние плащаме все по-скъп ток и огромни парични потоци изтичат от страната вместо да служат на гражданите и.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kentof
Категория: Други
Прочетен: 53715
Постинги: 38
Коментари: 111
Гласове: 560
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930